Наградените произведения бяха обявени от Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово „Емпирей“

Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово „Емпирей“ обяви наградените автори от конкурса за християнска творба – в два раздела – за разказ и за поезия. Първите две награди в раздела за разкази отидоха при автори от Нов български университет. Първото място беше присъдено на д-р Албена Стамболова за нейния разказ „Църква“, а второто място – на д-р Веселина Василева за разказа „Sanctificetur nomen tuum“. Журито на конкурса беше в състав: доц. д-р Калин Михайлов, писателят Деян Енев и поетът Маргарит Жеков. Един от двигателите на конкурсите за християнска словесност е Васил Лазаров, изпълнителен директор на Асоциация „Емпирей“. По време на срещата, която тази година се проведе в Zoom, се състоя и ежегодното Великденско четене на творби от алманах „Емпирей“.

Посланието, което носи разказът победител „Църква“ на Албена Стамболова, е за силата на вярата, въпреки забраните и отричането - „В училище не се говореше нищо свързано с религията и Бог, с църквите и свещениците. Бе не точно забранено, а направено невидимо, отречено като призрак или като лош сън. „Сънувах нещо страшно! – Не си, това е сън, той не съществува“. Но може ли да се отрече нещо, което си преживял, защото ти казват, че такова нещо няма? Не знаех думата религия, но знаех думата Бог, кой знае от къде. Може би от гръцката митология.“ – пише авторката.

Разказът на Веселина Василева, който спечели второто място, носи заглавие от християнската молитва, което в превод означава „Да се свети твоето име“, свързано с това, че името на Бог е свято в самата си същност, но добрите дела, които можем да направим, носят смисъла на човешката святост. Авторката включва в разказа основните християнски символи в тежката история на група бежанци.

Третата награда в категория за разкази замина за Пловдив при Дина Минева за разказа й "Пролет ли???".

В категорията за поезия победителите са – първо място за Антоанета Богоева за стихотворението "Божествена мелодия", второ място за Надежда Костадинова за стихотворението "Той" и трета награда за Алина Стоянова за стихотворението ,,Коледно видение“.

В началото на срещата писателят Деян Енев каза "Писането на християнска тематика е особено трудно, защото понякога религиозното писане е онова, което може да се подлъже и да започне да разчита на външни декорации и да забрави духа на християнството, духа на любовта, който е най-важен за един християнски текст - вярвам, че ще се съгласите с мен, че един от най-големите ни християнски писатели е Йордан Йовков – при когото никъде няма пряко опиране на религиозността и на вярата, но творбите му са пропити точно с този дух."

Организатори на събитието бяха Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово “Емпирей” и Сдружение за християнска апологетика "Харта“.

Във Великденското четене се включиха деветима от участниците в третия брой на алманаха „Емпирей“ - Анелия Янковска-Сенгалевич, Вениамин Пеев, Иван Николов, Маргарит Жеков, Марта Радева, Милена Крумова, Пламен Маринов, Рамела Бохосян, Светла Караянева.

Пълният запис на Великденското четене, както и обявяването на наградите в категориите за разказ и за поезия са достъпни на страницата на Асоциация „Емпирей“ - https://empirey.org/index.php/en/


-------------------------------------------------------------------------

© Цветелина Тодорова
© e-Lit.info Сайт за литература, 2021

   
© E-LIT.INFO